office@dfcsrbija.rs +381644341065  |  +381655377087
Prijava za Školski Izazovi
Design For Change | I CAN children’s global summit
16086
page-template-default,page,page-id-16086,page-child,parent-pageid-15710,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Veliki uspeh prvog svetskog JA MOGU dečijeg samita

(27-30. novembar, Rim)

Ako želimo da stvorimo mir u svom svetu, moramo početi sa svojom decom.“ Mahatma Gandi

 

Deca iz više od 40 zemalja širom sveta došla su u Rim krajem novembra 2019. godine da proslave prvi „JA MOGU Dečiji svetski samit!“

Više od 2.500  dece i mladih različitih kultura i religija, uzrasta od 7 do 17 godina, bili su glavni akteri ovog nadahnjujućeg četvorodnevnog događaja ispunjenog slavljem, kreativnošću i uzajamnošću. Poslednji dan događaja, papa Francis se obratio deci u dvorani Pavla VI, grada Vatikana, gde je pozdravio njihovu hrabrost i spremnost da iniciraju promene u svom okruženju.

Srbiju je predstavilo 22 đaka koji su doputovali u Rim sa svojim mentorkama (Sofija Madžgalj, Aleksandra Arsić, Tatjana Ilić, Biljana Popović).

Tokom četiri dana u Rimu deca su imala priliku da podele i proslave svoje projekte, da komuniciraju i da uče od dece iz drugih zemalja, sa kojima se možda nikad ne bi srela i upoznala. Stvarala su se prijateljstva i inspiracije kroz zajedničke aktivnosti, ples i igre.

Tokom Samita, pokrenuta je i inicijativa I CAN Marketplace, u okviru koje su se izabrala rešenja koja su osmislila deca, a koja se bavi globalnim ciljevima. Na spisku od prvih 30 projekata nalazi se projekat Gde nestaju lepe reči, koji su uradile učenice iz OŠ Vasa Pelagić (Leskovac) uz podršku nastavnice Tatjane Ilić. Rešenja njihovog projekta će se, po rečima JSW Fondacije, koristiti naredne godine u deset škola u Indiji!

Zašto je ova poruka toliko hitna i važna za našu decu?

Učestvovanje u događaju ih je ohrabrilo da veruju da maleni kutak planete gde žive može biti lepši, pravedniji i jednakiji. Još važnije, naučili su da ne moraju biti puki gledaoci kako bi se neke stvari promenile. Oni su ti koji iniciraju promene i učestvuju aktivno u njima!

Vrlo jednostavno – oni MOGU! DANAS!