office@dfcsrbija.rs +381644341065  |  +381655377087
Prijava za Školski Izazovi
Design For Change | ECO Challenge
16508
page-template-default,page,page-id-16508,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Uz finansinkoj podrsci Evropskog saveza pokrenuli smo pilot projekat „ECO Challenge“ preko koji krejramo prvu onlajn interaktivnu platformu za koriscenje u ucionici u Srbiji. Umesto da kopira zastarele procese učenja u onlajn okruženju, kao mnoge digitalne alate koji se u poslednje vreme pojavljuju (posebno nakon pandemije), ECO Challenge platforma ide korak napred. Koristeci design thinking metodologiju i pricnipima neformalnog obrazovanja kao osnovu, platforma nudi iskustveno ucenje i timske aktivnosti za projektnu nastavu u hibridnom formatu (onlajn i oflajn aktivnosti) i razvija vestine 21. veka kod ucenika.

U pilot testiranje platforme, koji ce trajati od 1. Septembra do 31. Marta, ucestvuju 10 srednjoskolska odeljenja iz 10 razlicitih opstine u Srbiji.

Preciznije, mladi od 15 do 19 godina prateci platforme imace zadatak da identifikuju problem u okruženju, nude rešenja i realizuju akcije u njihovoj zajednici. Radeći u timovima kao deo školske aktivnosti učenici će raditi uz pomoc dva mentora: njihov natavnik/ca i jedan/na omladinski/a radnik/ca.

,,Eco Challenge” projekat osmišljen je tako da podstiče mlade ljude i njihove mentore da aktivno doprinose održanju ekološki uređene zajednice. Srednjoškolcima se pruža prilika da budu aktivni učesnici promena, dok se njihovim mentorima (nastavnicima/cama i omladinskim radnicima/cama) pruža pomoć i podrška u vidu treninga i mentorstva. Na početku projekta, nastavnici/ce će imati trodnevnu obuku koja će se održati u Beogradu. Otkriće alate neformalnog obrazovanja, naučiti kako da promene svoje uloge tradicionalnog načina predavanja u facilitatore projektne nastave učeći aktivnosti i Design for Change metodologiju za aktivizam mladih i kooperativno rešavanje problema. Izazov za đake jeste da pronađu rešenje za ekoloski problem u njihovom okruženju koji ce oni prepoznati. Uloga nastavnika/ca jeste da im pomogne u razumevanju problema, donošenju odluka i samoj realizaciji akcije. Omladinski radnici (iz Kancelarija za mlade ili omladinske organizacije) će biti uključeni kao sekundarni mentori učenicima kroz posebne radionice. Njihova uloga je da povežu timove s opštinama, lokalnim kompanijama i drugim akterima koji pomažu mladima da osete podršku i učine njihova rešenja ostvarivim i održivim.

Na ovaj način će ideje i kreativnost učenika voditi proces, dok će iskustvo starijih pomoći da projekti budu delotvorni zahvaljujući njihovom iskustvu.

Ciljevi projekta ,,Eco Challenge” jesu edukativnog i ekološkog karaktera:

  • Da podigne svest kod mladih o ekološkim problemima u njihovom okruženju,
  • Da osnaži srednjoškolce sa ,,Ja mogu!” stavom kako bi imali samopouzdanje da pokrenu ekološke promene u svojoj zajednici. Stav ,,Ja mogu!” znači biti svestan sveta i svog okruženja, osposobljen veštinama za preduzimanje akcija i osnažen za osmišljavanje poželjnije i održivije budućnosti“,
  • Da osnaži srednjoškolce veštinama 21. veka kao što su: saradnja, empatija, komunikacija, medijska pismenost, kreativno i kritičko mišljenje, itd.
  • Da pripremi učenike za život u svetu koji se brzo menja,
  • Da ih podučava o procesu pronalaženja rešenja,
  • Da osnaži nastavnike da koriste metode inspirisane neformalnim obrazovanjem koje razvijaju veštine 21. veka kako bi osavremenili i unapredili svoju ulogu u razredu,
  • Da im daje alate za unapređivanje projektne nastave,
  • Da razvija korišćenje nove tehnologije u nastavi i da promoviše hibridne metode projektne nastave koje mogu da se koriste u normalnoj funkciji škole i u vanrednim situacijama (onlajn učenje tokom pandemije),
  • Da kreira onlajn interaktivnu platformu za učenje kroz projektnu nastavu,
  • Da poboljša saradnju među lokalnim zajednicama, Kancelarijama za mlade i školama.