office@dfcsrbija.rs +381644341065  |  +381655377087
Prijava za Školski Izazovi
Design For Change | Izazovni raspust
16140
page-template-default,page,page-id-16140,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

IZAZOVni raspust 2020.

 

Radionice za decu pod imenom IZAZOVni raspust održane su od 03. do 14. februara 2020. godine  u prostorijama ustanove kulture Opštine Stari grad „Parobrod“, u Beogradu.

Deca učesnici radionice su imala priliku da se upoznaju sa četiri koraka DFC metodologije – OSETI, ZAMISLI, URADI i PODELI – kroz razne interaktivne aktivnosti koje su vodile posvećene i maštovite edukatorke koje su prošle obuku o metodologiji.

Tragajući za problemima u svojoj okolini koji su od posebnog značaja i važnosti baš za njih, mališani su odlučili da se bave podizanjem svesti kod ljudi o problemu napuštanja životinja. Kroz intervjue koje su samostalno sastavili i vodili sa prolaznicima, veterinarkom i predstavnicom Opštine Stari grad došli su do odgovora na pitanje koji je uzrok napuštanja životinja i na osnovu toga kreirali i svoja rešenja.

Deo rešenja odnosio se na informisanje javnosti o pričama napuštenih životinja kroz postere koje su deca kreativno osmislila i napravila koristeći nova saznanja o empatiji do kojih su došla tokom radionice.

Drugi deo bio je u formi animirane priče o deci koja se brinu o svojim životinjama, kroz jedan dobar i jedan loš primer, koja služi kao poučna priča o emocijama kod životinja i ljudi.

Treće rešenje bilo je praktičnog tipa, i to tako da su deca od reckliranog materijala pravila životinje namenjene njihovim vršnjacima koji su želeli da se brinu o njima i pokažu šta tačno podrazumeva briga o životinji i koliko je ona važna.

Deca su na kraju radionice svoja iskustva podelila i sa svojim roditeljima na prezentaciji koju smo organizovali poslednjeg dana radionice, ali i sa širom javnosti kroz intervjue za Mali dnevnik RTS-a i  BBC news na srpskom.

Radionice su održane u saradnji sa Vega omladinskim centrom i Kancelarijom za mlade Stari grad.

Ukoliko želite da uključite i svoju decu u naše zanimljive i dinamične radionice, kontaktirajte nas, prijavite svoju decu i pustite ih da samostalno otkriju koliko toga mogu da promene u svom okruženju kada im pružimo pravu podršku.

Kakvo je iskustvo naših edukatorki?