office@dfcsrbija.rs +381644341065  |  +381655377087
Prijava za Školski Izazovi
I CAN children's global summit - Design For Change
16086
page-template-default,page,page-id-16086,page-parent,page-child,parent-pageid-15710,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Veliki uspeh prvog svetskog JA MOGU dečijeg samita

 

(27-30. novembar, Rim)

 

Ako želimo da stvorimo mir u svetu, moramo početi sa našom decom.

Mahatma Gandi

 

Deca iz više od 40 zemalja širom sveta došla su u Rim krajem novembra 2019. godine da proslave prvi JA MOGU dečiji svetski samit!“

Više od 2.500 dece i mladih različitih kultura i religija, uzrasta od 7 do 17 godina, bili su glavni akteri ovog nadahnjujućeg četvorodnevnog događaja ispunjenog slavljem, kreativnošću i uzajamnošću. Poslednjeg dana događaja papa Francis se obratio deci u dvorani Pavla VI u Vatikanu, gde je pozdravio njihovu hrabrost i spremnost da pokreću promene u svom okruženju.

Srbiju je predstavilo 22 đaka koji su doputovali u Rim sa svojim mentorkama (Sofija Madžgalj, Aleksandra Arsić, Tatjana Ilić, Biljana Popović).

Tokom četiri dana u Rimu deca su imala priliku da podele i proslave svoje projekte, da komuniciraju sa decom iz raznih zemalja i od njih uče. Stvarala su se prijateljstva i inspiracije kroz zajedničke aktivnosti, ples i igre.

Tokom Samita, pokrenuta je i inicijativa I CAN Marketplace, u okviru koje su odabrana rešenja koja su osmislila deca, a koja se bave Globalnim ciljevima održivog razvoja. Na spisku od prvih 30 projekata nalazi se projekat Gde nestaju lepe reči, koji su uradile učenice iz OŠ Vasa Pelagić iz Leskovca uz podršku nastavnice Tatjane Ilić. Rešenja njihovog projekta će se, po rečima JSW Fondacije, koristiti naredne godine u deset škola u Indiji!

 

Zašto je ova poruka toliko hitna i važna za našu decu?

 

Učestvovanje u događaju ih je ohrabrilo da veruju da maleni kutak planete gde žive može biti lepši, pravedniji i bolji. Ono što je još važnije, naučili su da ne moraju samo gledati kako se svet oko njih menja, već upravo oni mogu biti ti koji pokreću promene i aktivno učestvuju u njima!

Vrlo jednostavno – oni MOGU! DANAS!